Neue Testversion 19.40b5

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
Gerhard Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3990
Joined: Mon 18 Nov 2002 15:30
Location: Bad Gögging

Neue Testversion 19.40b5

Post by Gerhard Huber »

Hallo,

es gibt wieder eine neue Testversion 19.40b5.

Windows:
http://www.pl32.com/beta/pl1940b5.zip


Mac OS X:
http://www.pl32.com/beta/plx1940b5.zip


Neues:
- HDR-Import
- Ebenenwerkzeug, Drehpunkt: Wird nun im PLD gespeichert
- Bearbeiten > Löschen, Mac OS: hat nun standardmäßig auch Entf als Tastenkürzel
- Farbeditor: Farbpalette wird an aktuelles Farbmodell angepasst
- Dokument laden, OS X: Bilder werden nun über das System ggf. mit 16/32 Bit geladen und mit Farbprofil
- Ebenenliste: Gruppen zeigen nun auch ggf. die Intensität an
- Ebene speichern: Vektorebenen werden in Pixelformaten nun - wenn möglich - mit Transparenz gespeichert
- PSD-Import überarbeitet


diverse kleinere Fehlerbehebungen und Verbesserungen
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Problems fixed!

Post by photoken »

Web Export to JPEG2000, selecting "Add sRGB profile" no longer crashes PL.

The "big" Color Editor now keeps the colour mode when selecting a colour in the rainbow field at the bottom of the dialog.

Thanks! :D
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

Thank you so incredibly much for the addition of saving the layer pivot points. And thank you even more for the transparent layer export: this is going to save me a LOT of time exporting assets.

The color editor works like a charm now. Great to see the colour gamut change.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by photoken »

Herbert123 wrote: And thank you even more for the transparent layer export
Yes, I like it very much -- saving layers makes sense, now.... :wink:
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

photoken wrote:
Herbert123 wrote: And thank you even more for the transparent layer export
Yes, I like it very much -- saving layers makes sense, now.... :wink:
Ken, have you noticed in the latest versions that we can now scale, distort, and skew multiple selected layers? No more need for grouping first!
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by photoken »

Herbert123 wrote:Ken, have you noticed in the latest versions that we can now scale, distort, and skew multiple selected layers? No more need for grouping first!
No, I hadn't. I don't need to do that very often.

I have noticed some performance improvements, though. Launching PL, and also opening a PSD file sure seem to be a lot quicker. Are you noticing any speedup in the various drawing/painting tools?
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

I found a pretty serious workflow killer bug in regards to layer export and the external programs export.

Please open the attached file.

Select either object 1 or object 2. Then export the layer as a png. Result: a white version, and the adjustment layer was not applied.

The same issue occurs when the layer option is selected to send the layer to an external application.

Also buggy behaviour: when I update the clouds adjustment layer, the view is updated, but the layer thumbnails are not.

The reason I work this way is to ensure I can easily update the texture and adjustment layer effect simultaneously for multiple objects in the layer stack. It is very convenient since the hidden cloud layer acts as an easy to reach control for the other two objects, but as you can see, I can no longer export the layers directly, or exchange them with other applications now.

*edit* it seems to be a problem with virtual layers in general. The effect of the virtual layer is ignored, no matter whether it is included as content, or as an effect or adjustment layer.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

Quick workflow request: it would be seriously handy if the crop tool would start out with a full selection of the canvas. That, or an additional option to double-click the canvas for a full-canvas crop to start out with. Yes, we can drag a selection, and then use <ctrl-a>, but in 50% of cases I wish to start out with a full crop, and adjust just one or two of the sides.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Martin Huber »

Herbert123 wrote:Quick workflow request: it would be seriously handy if the crop tool would start out with a full selection of the canvas. (...) Yes, we can drag a selection, and then use <ctrl-a>, (...)
Why do you drag a selection before using Ctrl+A?

Martin
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

Martin Huber wrote:
Herbert123 wrote:Quick workflow request: it would be seriously handy if the crop tool would start out with a full selection of the canvas. (...) Yes, we can drag a selection, and then use <ctrl-a>, (...)
Why do you drag a selection before using Ctrl+A?

Martin
...because last time I tried, that did not work - I must have done something wrong :oops:

Still, it would be nice if we could just double-click with the mouse as well.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Martin Huber »

Herbert123 wrote:Select either object 1 or object 2. Then export the layer as a png. Result: a white version, and the adjustment layer was not applied.

The same issue occurs when the layer option is selected to send the layer to an external application.

Also buggy behaviour: when I update the clouds adjustment layer, the view is updated, but the layer thumbnails are not.
I will fix that.

Martin
User avatar
Martin Stricker
Mitglied
Posts: 867
Joined: Tue 14 Oct 2003 08:19
Location: BW

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Martin Stricker »

Die Arbeitsebene "Weißpunkt" funktioniert nicht mehr richtig. Der Regler für den Gammawert geht nicht mehr, die Werte müssen manuell oder mit dem Mausrad eingegeben werden. Deaktiviert man "Weißpunkt festhalten", springt der Gammawert auf 0.10, bei erneuter Aktivierung springt der Gammawert auf 5.0. Unter MacOs 10.9.5

LG Martin
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

I noticed the action for radialfilter no longer works. The effect is invisible.
http://www.pl32.com/forum3/viewtopic.ph ... d24#p36050
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

The updated bevels in the layer effects are AWESOME! Thank you!

Before, the generated bevels were completely useless for professional work. Now they look great!
Untitled.jpg
Right: previous versions. Left: new version!

And the ability to lock the layer content is also great.

I updated my wish list today. Multiple entries fixed so far!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b5

Post by Herbert123 »

I noticed when small text is scaled up, fixing the layer converts the text layer to a bitmap layer. This does not happen with vector layers, and I think fixing a scaled up or down text layer should remain text as well.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait