Neue Testversion 19.40b10

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by Herbert123 »

Bug time!

Open the attached file. Activate the Curves adjustment layer at the top of the layer stack. Looks good.

Now deactivate that adjustment layer, and activate the same curve adjustment, but in this case the child curve adjustment layer. Banding galore!

Something goes quite wrong with the internal processing when the adjustment curve is applied as a child. This also happens with other adjustment layers, such as the histogram, hue editor, and others.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by photoken »

Herbert123 wrote:Banding galore!
Maybe it has to do with how you created the image? I noticed that the bottom background layer is 16-bit, while the other layers are 32-bit. Changing that bottom layer to 32-bit did not cure the banding, so I created a new image as 32-bit right from the get-go and I don't notice banding.

Here's my test:
darktest ken 02.pld
(Oooops! My first attachment didn't use 32-bit adjustment layers. This "02" image does.)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
Hoogo
Betatester
Posts: 3890
Joined: Sun 03 Jul 2005 13:35
Location: Mülheim/Ruhr

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by Hoogo »

It helps when you delete the sRGB profile from the document.
I guess that curves work only on pixels, and the vector is turned into 8Bit RGB on the fly using that profile? Just a guess...
----------------
Herr Doktor, ich bin mir ganz sicher, ich habe Atom! /Doctor, doctor, I'm sure, I've got atoms!
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by Herbert123 »

photoken wrote:
Herbert123 wrote:Banding galore!
Maybe it has to do with how you created the image? I noticed that the bottom background layer is 16-bit, while the other layers are 32-bit. Changing that bottom layer to 32-bit did not cure the banding, so I created a new image as 32-bit right from the get-go and I don't notice banding.

Here's my test:
darktest ken 02.pld
(Oooops! My first attachment didn't use 32-bit adjustment layers. This "02" image does.)
The 32bpc adjustment layers were just a test to see if that would make a difference. It does not. There is something going on: when I turn off the profile, it looks fine in both cases. With a colour profile, the child adjustment layer causes banding. But it is inconsistent: why would a child adjustment layer cause banding, and the same adjustment applied at the top of the layer stack does not?

I also tried this with a 32bpc document, and the result is the same.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
bkh
Betatester
Posts: 3661
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by bkh »

Herbert123 wrote:Now deactivate that adjustment layer, and activate the same curve adjustment, but in this case the child curve adjustment layer. Banding galore!

Something goes quite wrong with the internal processing when the adjustment curve is applied as a child. This also happens with other adjustment layers, such as the histogram, hue editor, and others.
Looks as if this has already been fixed in 19.40b11. Didn't expect the Hubers to be so fast, phantastic.

Cheers

Burkhard.
evren
Mitglied
Posts: 140
Joined: Wed 04 Dec 2013 05:48

Re: Neue Testversion 19.40b10

Post by evren »

Hubers amazing...
PS's coders army vs PL's 2 german rambo :)