Neue Testversion 19.40b14

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Martin Huber »

Herbert123 wrote:
Gerhard Huber wrote:
Herbert123 wrote:How do we create vector fills? I tried copying a vector into the patterns list panel, but it shows up empty.
should work the way. Be aware that you paste into the "Patterns" list, not "Texture".
Strange, that is exactly what I do:
1) draw a couple of vector shapes
2) select them
3) copy
4) patterns menu: paste. Or right-mouse click, and paste.
Vector patterns are a work in progress with quite a few bugs. They work best, if you create the pattern inside a new document at the top left corner of the document.

Martin
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Martin Huber »

maxwell wrote:Möchte man in einer bestehenden Arbeitsebene die Einstellungen durch abgespeicherte Voreinstellungen ersetzen, so wird im Unterschied zu früher eine neue Arbeitsebene erzeugt, d.h. man hat nun zwei Arbeitsebenen eine mit den Einstellungen vor dem Laden der Voreinstellung sowie eine weitere mit den geladenen Voreinstellungen. Ist dies gewollt?
Ob die Arbeitsebenen-Voreinstellungen eine neue Arbeitsebene anlegen oder sich auf die aktive Ebene auswirken, wird durch das "Neue Arbeitsebene"-Symbol neben der Voreinstellungsliste gesteuert.

Martin
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Prob: Vector fill is empty when saving as PNG or JPG

Post by Martin Huber »

photoken wrote:Vector fills work fine when the image is a PLD, but the pattern does not appear when saving or exporting as a PNG or JPG image.
There are more functions not working correctly with this sample document, i.e. "Layer > Flatten".
It seems that vector fills don't work correctly, if the vector layer has on outline. I will fix that.

Martin
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Prob: Vector pattern fill disappears at zoom > 200%

Post by Martin Huber »

photoken wrote:Win7 Pro x64 SP1
PL 19.40b14

When a vector pattern fill has been applied to a vector shape, the fill disappears if the image is zoomed to over 200%.
That's the same problem as the problem with exporting. PhotoLine has two ways for displaying vector pattern:
  • A fast one, that uses a cached image, but has a lower quality. This is only used on-screen and if the on-screen pattern size is smaller than 1024 pixels.
  • A slow one, that draws the vector pattern the normal way.
The slow one currently has some problems.

Martin
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Martin Huber »

Eurgail wrote:- Beim Export in PDF mit stufenloser Transparenz werden Verläufe von Ebeneneffekten, die sich auf die Ebene beziehen, nicht korrekt ausgegeben, wenn die Ebene transformiert (rotiert oder geschert) ist. Für jeden anderen Export (auch innerhalb des PDF-Formats) gibt es keine Probleme. Ein Beispiel ist angehängt
Ich sehe mir das an.

Martin
FrankV
Mitglied
Posts: 12
Joined: Tue 24 Nov 2015 20:51

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by FrankV »

Ich versuche gerade soweit möglich, Photoshop Shortcuts zuzuweisen. Wenn ich B für Brush drücke, steht danach der Fokus in der Gewicht TextBox (siehe Bild). Es ist also nicht möglich, ein anderes Werkzeug mit Kurztaste zu erreichen, da die Information von der TextBox abgefangen wird. Ist das beabsichtigt?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Eurgail
Mitglied
Posts: 379
Joined: Sun 06 Jul 2014 23:02

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Eurgail »

FrankV wrote:Wenn ich B für Brush drücke, steht danach der Fokus in der Gewicht TextBox (siehe Bild).
Das Verhalten kann ich bei mir nicht bestätigen.
beiti
Mitglied
Posts: 268
Joined: Sun 16 Nov 2008 01:48

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by beiti »

Gerhard Huber wrote: [*] EXIF-Farbraum: Farbraum aus EXIF wird übernommen und beim Setzen eines eigenen Profils gelöscht
Funktioniert soweit einwandfrei. :D

Zwei Sachen sind mir aufgefallen:
1) Wenn man ein betroffenes Bild (also eines, das zwar eine EXIF-Farbraum-Info, aber kein eingebettetes Profil hat) öffnet und dann gleich wieder schließt, kommt die Nachfrage, ob man Änderungen speichern möchte. Das verblüfft, weil man zu diesem Zeitpunkt ja selber noch nichts an dem Bild bearbeitet hat. Ist das so Absicht - damit man die Gelegenheit bekommt, die beim Öffnen automatisch vorgenommenen Einstellungen (Farbraum-Zuweisung und ggfs. Drehung) zu sichern?
2) Außer an der besagten Nachfrage kann man nicht mehr erkennen, ob das Bild schon sein eigenes Profil dabei hatte, oder ob das Profil gerade erst durch PhotoLine zugewiesen wurde. Wäre es möglich, das noch irgendwo zu kennzeichnen? Oder alternativ die Automatik per Menü abschaltbar zu machen, damit sich PL bei Bedarf so verhält wie früher und die EXIF-Info ignoriert? (Das wäre nützlich, wenn man Workflows austesten will.)
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Herbert123 »

Soft vector mask bug:

1) create a vector layer mask or clip layer which hides part of the image.
2) open the layer properties, and turn on clipping.
3) change the value for clipping.

Result: the vector clipping layer is hidden (?!)
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2009
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Herbert123 »

Small feature request for improved fill workflow

Since you are working on vector fills, a small suggestion for controlling the position and scale of a fill in a more interactive manner in the view (rotation could also be added) :-)

Image
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
Juan
Mitglied
Posts: 602
Joined: Thu 06 Oct 2011 08:08

Re: Neue Testversion 19.40b14

Post by Juan »

Herbert123 wrote:Small feature request for improved fill workflow

Since you are working on vector fills, a small suggestion for controlling the position and scale of a fill in a more interactive manner in the view (rotation could also be added) :-)

Image
Really nice. +1
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Req: "Default" icon for colours in vector tool settings

Post by photoken »

It's great that the Tool Settings panel for the Vector Drawing, Curve Creation and Create Line tools allows specifying the fill and outline colours.

It would be nice if the Tool Settings panel also included a "default colour" icon to quickly revert those colours to the defaults, as is done with the Foreground and Background colours in the main Toolbox.
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Prob: "Inverted" clipping option broken

Post by photoken »

Win7 Pro x64 SP1
PL 19.40b14 x64

The layer properties for a clipping layer always has the "Inverted" option selected. Clearing the checkmark does nothing, and when the layer properties are shown again that "Inverted" option is selected again. :cry:
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Req: Vector Lasso -- close path

Post by photoken »

While using the Vector Lasso, I think that the lasso should be automatically closed with a vector line when switching tools or using Tool...Lasso...Convert to Layer (Ctrl+J).

As it is, even though the vector shape is closed "internally" and works fine as a clipping layer, the view of the vector shapes can look bizarre. For example, when creating a vector clipping layer for a motorcycle,
spokes clipping.png
the spokes of the motorcycle wheel are not visually defined in all cases, depending on how I happened to draw the vector lassoes.

In other words, it would be great if the Vector Lasso behaved like the Free Lasso in this regard.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3942
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Prob: "Inverted" clipping option broken

Post by Martin Huber »

photoken wrote:The layer properties for a clipping layer always has the "Inverted" option selected. Clearing the checkmark does nothing, and when the layer properties are shown again that "Inverted" option is selected again. :cry:
Yes, the clipping options in the Layer properties don't work in B14.

Martin