Drag issues

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Drag issues

Post by Herbert123 » Fri 22 May 2020 19:50

Would anyone try this attached file, and drag one of the tiles around to see what the performance is like?

I am having issues with dragging anything in this file: PhotoLine lags so much that I cannot drag any element visibly - it stops updating, and only when I go very, very slow will PhotoLine show me a preview while dragging.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

Eurgail
Mitglied
Posts: 373
Joined: Sun 06 Jul 2014 23:02

Re: Drag issues

Post by Eurgail » Sat 23 May 2020 01:02

I tried it in version 19.51 and yes, it lacks a bit but far away from unusable. In version 22.02, it works fine.

mwenz
Mitglied
Posts: 122
Joined: Fri 13 May 2011 23:50

Re: Drag issues

Post by mwenz » Sat 23 May 2020 01:11

using v.22.01 and there's zero lag, stuttering, etc., moving at any speed in any direction, circle, etc.

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Sat 23 May 2020 07:30

Thanks for testing. I will record a short video that demonstrates the issue. It's really weird.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 357
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21

Re: Drag issues

Post by shijan » Sat 23 May 2020 07:39

No lags at all. CPU and GPU activity is very low even when i select all objects/layers and drag them fast.
macOS 10.14.6 on PC hardware (i7-8700K, Radeon RX 580 8GB, 32GB ram, SSD system drive)
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302

User avatar
der_fotograf
Mitglied
Posts: 360
Joined: Mon 05 Dec 2016 08:33

Re: Drag issues

Post by der_fotograf » Sat 23 May 2020 13:05

I can't reproduce the lag. Smooth movements as always. (iMac with Catalina, PL v 2240b6)
--------------------------------------------
Nur wenige wissen, wie viel man wissen muss, um zu wissen, wie wenig man weiss.
— Werner Heisenberg

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Sun 24 May 2020 07:48

Here is a video of my experience.

https://youtu.be/i7DEm19KnXE

Windows 10, 48GB, Nvidia GTX1080. I really wonder what is going on, because I can't really work comfortably with this file.

The pink player character doesn't mind, though: she can now 'teleport' from one spot to the next :D
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 357
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21

Re: Drag issues

Post by shijan » Sun 24 May 2020 10:10

Maybe conflict with some UI enhancer? Some window/cursor decorations tool, window managers or quick global menu apps? Windows theme transparency?
Is it overloads CPU/GPU?
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302

User avatar
Gerhard Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3800
Joined: Mon 18 Nov 2002 15:30
Location: Bad Gögging

Re: Drag issues

Post by Gerhard Huber » Sun 24 May 2020 10:13

yes, I think so. You have many dialogs in front of your image.
Can you open %appdata/PhotoLine and send me your PhotoLine.xml file. This way I can test it here.
support@pl32.com

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Sun 24 May 2020 10:37

You know, I found out what is causing it!

I reset my GUI to another default, and suddenly the issue went away. Then I noticed the only difference: the Channels panel.

When I COMPLETELY remove the Channels panel, the problem is resolved. But when I leave the Channels panel either collapsed or open by itself in the GUI (either docked or not) it causes this issue.

When the Channels panel is grouped with the layers or another panel, it works fine too. Just when the Channels panel is by itself either docked, undocked, open, or closed, and NOT selected in a group.

Can this be fixed? I generally have the channels panel open for work.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 357
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21

Re: Drag issues

Post by shijan » Sun 24 May 2020 10:53

Yes. When i open Channels panel, drag lags on macOS as well.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Sun 24 May 2020 10:57

Thanks for confirming! I actually already had turned off any service/software I could think off last week, and still that problem persisted. Glad it wasn't me :D
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

mwenz
Mitglied
Posts: 122
Joined: Fri 13 May 2011 23:50

Re: Drag issues

Post by mwenz » Mon 25 May 2020 17:10

That's weird!

For me, even though I have the Channels panel docked and grouped with the Layers panel, if the Channels panel is displayed (versus the Layers panel being displayed) I also get the same/similar lag in displaying a moving object/group.

Using an updated Win 10 here.

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Mon 25 May 2020 17:55

mwenz wrote:
Mon 25 May 2020 17:10
That's weird!

For me, even though I have the Channels panel docked and grouped with the Layers panel, if the Channels panel is displayed (versus the Layers panel being displayed) I also get the same/similar lag in displaying a moving object/group.

Using an updated Win 10 here.
Yes, correct - same for me. Also on Win10. If the channels panel is either displayed OR selected (no matter collapsed or not), the lag happens.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1919
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Drag issues

Post by Herbert123 » Tue 09 Jun 2020 22:36

Almost forgot to mention this, but this issue is resolved in the latest 22.40b7 beta!

Many thanks!
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait