Neue Testversion 20.90b10

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
Gerhard Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3519
Joined: Mon 18 Nov 2002 15:30
Location: Bad Gögging

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Gerhard Huber » Fri 11 May 2018 18:55

Die Panoramafunktion ist aus Versehen in diese Beta gerutscht, sie funktioniert im Moment nicht. Bitte nicht benutzen.

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Sat 12 May 2018 21:14

Is there a way to multiple-select layers, and then scale all of them to the same height or width (maintaining aspect ratio)?

I tried selecting ~30 layers with images (varying heights, widths, etc.) and then using the Scale Layer option, but only the active layer is affected.

It would be nice if the Scale Layer function would scale all selected layers in on go. Or provided a checkbox "all selected layers".
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Sun 13 May 2018 22:28

Bug: Curves shift right also shifts down.
curves.png
Please open the attached file. Open the curves, and try shifting the curve to the right.
Result: all points shift downward as well as to the right.
Expected: like the other three shift buttons, the points should shift in one direction only.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

Paul
Mitglied
Posts: 128
Joined: Fri 19 Dec 2008 11:36

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Paul » Mon 14 May 2018 14:37

Hi,
When I make a new document with text layers, changing the bottom margin does not seem to work, see screenshot. Changing the top margin only moves the columns up and down.
- Paul
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Hoogo
Betatester
Posts: 3767
Joined: Sun 03 Jul 2005 13:35
Location: Mülheim/Ruhr

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Hoogo » Tue 15 May 2018 23:40

There's something wrong when I convert a layer to monochrome while it is a layer mask or clipping layer.
Sounds somehow familar.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
----------------
Herr Doktor, ich bin mir ganz sicher, ich habe Atom! /Doctor, doctor, I'm sure, I've got atoms!

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 15:11

Herbert123 wrote:
Thu 10 May 2018 02:45
Steps to reproduce:
1) choose a pink dark colour, and draw a stroke or two with the brush
2) apply an Outline Inside (or outside) layer style: black 2px.
3) draw another stroke.

Result: it is hidden. Clicking the anti-aliasing button twice restores the effect, but any stroke outside the original stroke's rectangular area is cut off.
I will fix that.

Martin

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 16:09

Herbert123 wrote:
Sat 12 May 2018 21:14
Is there a way to multiple-select layers, and then scale all of them to the same height or width (maintaining aspect ratio)?

I tried selecting ~30 layers with images (varying heights, widths, etc.) and then using the Scale Layer option, but only the active layer is affected.

It would be nice if the Scale Layer function would scale all selected layers in on go. Or provided a checkbox "all selected layers".
You really want to scale the layers and change the pixel pixel size of images?

Someday we will have to make a decision whether operations change the active or all selected layers. Personally, I don't like the idea, that all layers are affected, because it's unusual for image editing software.
But making every operation edit every selected layer ist quite a bit of work and not a short-term task.

Martin

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 16:12

Herbert123 wrote:
Sun 13 May 2018 22:28
Bug: Curves shift right also shifts down.

curves.png

Please open the attached file. Open the curves, and try shifting the curve to the right.
Result: all points shift downward as well as to the right.
Expected: like the other three shift buttons, the points should shift in one direction only.
IMO the behavior is correct. It doesn't shift the curve down, but cuts off the parts of the curve that are shifted outside the valid range.

What exactly do you expect?

Martin

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 16:13

Paul wrote:
Mon 14 May 2018 14:37
When I make a new document with text layers, changing the bottom margin does not seem to work, see screenshot. Changing the top margin only moves the columns up and down.
Yes, the height of the columns is calculated incorrectly. We will fix that.

Martin

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 16:18

Hoogo wrote:
Tue 15 May 2018 23:40
There's something wrong when I convert a layer to monochrome while it is a layer mask or clipping layer.
Sounds somehow familar.
This should work in the next test version.

Martin

Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3071
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Martin Huber » Thu 17 May 2018 16:21

NoSi wrote:
Thu 10 May 2018 13:48
Ich habe kein Backup gefunden, trotz 1 Minute Intervall und Änderung des Bildes, deshalb → Fragen:

[*]Wohin wird gespeichert?
In das Voreinstellungenverzeichnis unter "AutoSave", also mit "PhotoLineSettings" nach "PhotoLineSettings/AutoSave", ohne unter Windows nach "%appdata%/PhotoLine/AutoSave" und unter macOS nach "~/Library/Preferences/PhotoLine/AutoSave".
NoSi wrote:
Thu 10 May 2018 13:48
[*]Was passiert mit „namenlosen neuen“ Bildern?
Die werden auch gespeichert.
NoSi wrote:
Thu 10 May 2018 13:48
[*]Was wird gespeichert (imo nur PLD zweckmäßig)?
Immer PLD.
NoSi wrote:
Thu 10 May 2018 13:48
[*]Wann komme ich wie an das Backup, bzw. wann wird es mir angeboten?
Beim nächsten Programmstart wird gefragt, ob Autosave-Dateien geladen werden wollen. Gelöscht werden sie beim Programmende.
NoSi wrote:
Thu 10 May 2018 13:48
(...)

Optische Fehlerchen: Wenn ich in den Einstellungen von Erweitert → System auf Datei → Speichern wechsle, bleibt der Dialog-Inhalt von System stehen. Könnte dran liegen, dass System links oben, sonst üblicherweise zentriert angezeigt wird? (...)
Ja, unter Windows ist das so. Ich werde mir das anschauen.

Martin

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Thu 17 May 2018 19:44

Martin Huber wrote:
Thu 17 May 2018 16:09
Herbert123 wrote:
Sat 12 May 2018 21:14
Is there a way to multiple-select layers, and then scale all of them to the same height or width (maintaining aspect ratio)?

I tried selecting ~30 layers with images (varying heights, widths, etc.) and then using the Scale Layer option, but only the active layer is affected.

It would be nice if the Scale Layer function would scale all selected layers in on go. Or provided a checkbox "all selected layers".
You really want to scale the layers and change the pixel pixel size of images?

Someday we will have to make a decision whether operations change the active or all selected layers. Personally, I don't like the idea, that all layers are affected, because it's unusual for image editing software.
But making every operation edit every selected layer ist quite a bit of work and not a short-term task.

Martin
I was thinking that too, actually. What about this: how about adding a "with selected layers" option in the Actions, or something, so that the selected action would be applied on selected layers only (each one by one)?
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Thu 17 May 2018 23:45

Martin Huber wrote:
Thu 17 May 2018 16:12
Herbert123 wrote:
Sun 13 May 2018 22:28
Bug: Curves shift right also shifts down.

curves.png

Please open the attached file. Open the curves, and try shifting the curve to the right.
Result: all points shift downward as well as to the right.
Expected: like the other three shift buttons, the points should shift in one direction only.
IMO the behavior is correct. It doesn't shift the curve down, but cuts off the parts of the curve that are shifted outside the valid range.

What exactly do you expect?

Martin
What I mean is that if I shift the entire curve to the left, top, or bottom, the curve points on a whole remain in the same position, but only when I shift the entire curve a notch to the right do all the points change relative position.

I recorded a quick example how this affects my work:
http://www.wizzydev.com/uploads/curve_problem.mp4

All curve editors are equally affected by the right shift issue.

By the way, it would be awfully nice and supremely useful if multiple points of a curve could be selected and moved simultaneously with both the mouse and the keys. It's really the only thing I always miss in PhotoLine's curves compared to when I used to work in Photoshop (otherwise it is superior in most of its aspects). This is something I often encounter, and I hope it can be implemented (as well as fixing the right shift error).

This is also very frustrating when one wants to equally adjust two or three point simultaneously (for light and dark areas, for example), which can only be done one point at a time in PhotoLine's curve editor.

This is likewise the case when working with other curve editors in PhotoLine, such as the Variable Width (Line Pattern) and the brush curve editor.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Thu 17 May 2018 23:55

Bug: Brush dialog flickering

Please view this recording:
http://www.wizzydev.com/uploads/brushed ... ering2.mp4

Only the brush dialog (double-clicking the brush icon in the tools panel) is affected, it seems.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait

User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 1624
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.90b10

Post by Herbert123 » Fri 18 May 2018 00:52

Btw, I never thanked you guys (Martin & Gerhard) for the brilliant scripting and the web export option. You should really add that to the list of new features when the next version V21 is released, because it IS a big deal (talking about the web layer export). I've been using it in my work lately, and it works really well.

I am checking if I can solve my layer scaling problem with a simple script this evening.

*edit* I've found out how to use the active layer, but is there an object available to get an array of all selected layers?
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait