Neue Testversion 20.40b2

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
Hoogo
Betatester
Posts: 3917
Joined: Sun 03 Jul 2005 13:35
Location: Mülheim/Ruhr

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Hoogo »

Wo da grad Workarounds für mehr Kanäle Thema war:
Mir fällt auf, dass man mit dem Kanalmixer weder an den Alpha rankommt noch das Farbmodell der Ausgabe wählen kann.
Schön wäre auch, wenn man nicht Kanalweise zwischen den Ausgaben für R/G/B hin- und herwechseln müsste, sondern gleich alle Slider auf dem Schirm hätte,
----------------
Herr Doktor, ich bin mir ganz sicher, ich habe Atom! /Doctor, doctor, I'm sure, I've got atoms!
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3980
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Martin Huber »

Kannwolwän wrote:
Martin Huber wrote: Wie groß ist dein Dokument? (...)
Ist im Filter-Dialog die Dialogvorschau sichtbar oder eingeklappt? Ist die Vollbildvorschau aktiviert? Ändert einer der beiden Punkte das Verhalten?
Martin
Größen: (...Dokumentbeschreibung entfernt ...)

Die Dialog-Vorschau war eingeklappt, die Vorschau aktiviert.

Habe gerade die PLD neu geladen und als Erstes die Dialog-Vorschau ausgeklappt und die Vollbild-Vorschau abgeschaltet. Nun konnte ich beliebige Veränderungen ohne Abstuez vornehmen.

Dann die Umschaltung auf Vollbild-Vorschau (Auge links unten): Sofort verabschiedet sich PL.
Bedeutet das, dass du ein Dokument hast, bei dem im Maximum-Filter-Dialog durch Aktivieren der Vollbildvorschau ein Absturz auftritt? Wenn ja, wäre es gut, wenn du uns das Dokument zukommen lassen könntest.

Martin
Kannwolwän
Mitglied
Posts: 43
Joined: Wed 06 May 2015 21:08

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Kannwolwän »

Genau das habe ich jetzt ein paarmal getestet - Absturz klappt immer.
http://www.file-upload.net/download-122 ... s.pld.html
bkh
Betatester
Posts: 3661
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by bkh »

Kannwolwän wrote:Genau das habe ich jetzt ein paarmal getestet - Absturz klappt immer.
http://www.file-upload.net/download-122 ... s.pld.html
Ich kann den Fehler auch unter OS X 10.11.6 reproduzieren, sowohl mit der aktuellen Beta als auch mit PL 20.01. Es reicht, wenn man den Größen-Slider ein paarmal hin- und herschiebt (bei mir war der Absturz bisher immer beim Reduzieren der Größe). Bei den anderen Filtern, die ich getestet habe (Minimum, Median, USM) tritt anscheinend das gleiche Problem auf. Ich bekomme die Abstürze unabhängig davon, ob die Dialogvorschau an oder aus ist. Die Vorschau des Dokuments muss natürlich an sein.

L.G.

Burkhard.
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3980
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Martin Huber »

Kannwolwän wrote:Genau das habe ich jetzt ein paarmal getestet - Absturz klappt immer.
Es hat ein bisschen gedauert, aber ich denke, dass ich das Problem nun gefunden habe. In der nächsten Version sollte es funktionieren.

Martin
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2026
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Herbert123 »

Obscure snapping bug spotted in the wild!

When the canvas is a *2 square size (64x64, 128x128, 4096x4096, etc.) the auto guides refuse to snap objects to the TOP LEFT corner - snapping will work on one axis only: either horizontal or vertical. But it is not possible to align an object to that top left corner easily or exactly.

Weirdly enough it does work for the other three corners and for any file that is 1) not square and/or 2) is not a *2 width/height. The objects will snap to that left top corner in a 800x800 canvas, for example.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
bkh
Betatester
Posts: 3661
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by bkh »

Herbert123 wrote: When the canvas is a *2 square size (64x64, 128x128, 4096x4096, etc.) the auto guides refuse to snap objects to the TOP LEFT corner - snapping will work on one axis only: either horizontal or vertical. But it is not possible to align an object to that top left corner easily or exactly.
Seems to work on OS X (tried a normal RGB image 64x64 and 128x128, also document mode).

Cheers

Burkhard.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2026
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Herbert123 »

Please check:
https://youtu.be/DfCfuQ4FNMs

As you can see, the box snaps without a problem to the right top, the right bottom, and the left bottom corner. Snapping to the left top corner only works for one axis.

Btw, the snapping guides do not show up in the video. I also noticed the vertical snapping guide is not displayed when the box is snapped to the top right corner.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
photoken
Mitglied
Posts: 2162
Joined: Sat 28 Sep 2013 01:25

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by photoken »

Herbert123 wrote:Obscure snapping bug spotted in the wild!
I tried this with PL 20.40b2 x64 on Win10 x64.

There were no problems snapping a vector rectangle to the corners of a 64px by 64px RGB image. All the automatic guides appeared where they should, and the vector object snapped to all 4 corners. It was very different from the behavior your video shows.

I'm at a loss. Maybe it would help if you supplied a PLD file? I dunno....
Ken
Yes, I think it can be eeeeeasily done....
Just take everything out on Highway 61.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2026
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Herbert123 »

photoken wrote:
Herbert123 wrote:Obscure snapping bug spotted in the wild!
I tried this with PL 20.40b2 x64 on Win10 x64.

There were no problems snapping a vector rectangle to the corners of a 64px by 64px RGB image. All the automatic guides appeared where they should, and the vector object snapped to all 4 corners. It was very different from the behavior your video shows.

I'm at a loss. Maybe it would help if you supplied a PLD file? I dunno....
How strange - I can consistently recreate this buggy behaviour - no matter the size of the file: as long as it is x^2 square in size, the smart guide snapping does not work correctly for the top left corner. And one of the smart guides (the vertical) is not displaying when snapping to the top right one.

Must be a difference in settings.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2026
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Herbert123 »

Figured it out! An Edge Width value of over 998% causes this issue. (I always set mine to 1000% to be able to pan the view at (almost) all times.)
Untitled.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
bkh
Betatester
Posts: 3661
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by bkh »

Herbert123 wrote:Figured it out! An Edge Width value of over 998% causes this issue. (I always set mine to 1000% to be able to pan the view at (almost) all times.)
Confirmed on OS X – both top left and top right corner, in fact. (I normally use 800%.)

Cheers

Burkhard.
User avatar
Herbert123
Mitglied
Posts: 2026
Joined: Sat 12 May 2012 21:38

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Herbert123 »

Background layer Layer tool bug:

1) open an image ( with background layer )
2) activate the Layer tool, and switch to "extended" (little cog wheel)
3) turn off the lock (movement) for the background layer
4) use the layer tool to expand the canvas (drag just outside the green handles - NOT transforming/distorting!)

Result:
After performing this action, the background layer is automatically locked again.

Expected:
After performing this action, the background layer should not be automatically locked.
/*---------------------------------------------*/
System: Win10 64bit - i7 920@3.6Ghz, p6t Deluxe v1, 48gb (6x8gb RipjawsX), Nvidia GTX1080 8GB, Revodrive X2 240gb, e-mu 1820, 2XSamsung SA850 (2560*1440) and 1XHP2408H 1920*1200 portrait
User avatar
Hoogo
Betatester
Posts: 3917
Joined: Sun 03 Jul 2005 13:35
Location: Mülheim/Ruhr

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by Hoogo »

Ich hab hier einen Ordner von 15 Bildern, die ich per "Browser > Create picture catalog" in eine Vorschau packen will.
Vorlage war ursprünglich "Image Map DinA5"
Size: Columns 3/5, physical
Text: Show Path & Page number entfernt.

Ich bekomme aber nicht 3*5, sondern 3*4 Bilder + 2.Seite
----------------
Herr Doktor, ich bin mir ganz sicher, ich habe Atom! /Doctor, doctor, I'm sure, I've got atoms!
bkh
Betatester
Posts: 3661
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Neue Testversion 20.40b2

Post by bkh »

Hoogo wrote:Ich hab hier einen Ordner von 15 Bildern, die ich per "Browser > Create picture catalog" in eine Vorschau packen will.
Vorlage war ursprünglich "Image Map DinA5"
Size: Columns 3/5, physical
Text: Show Path & Page number entfernt.

Ich bekomme aber nicht 3*5, sondern 3*4 Bilder + 2.Seite
Ich bekomme hier auch immer eine Zeile weniger, auch bei 3 x 3 oder 3 x 2 oder 3 x 6. (Also einfach 3 x 6 Fotos eingeben :mrgreen: )

L.G.

Burkhard.