Neue Testversion 22.90b11

Hier diskutieren die Betatester von PhotoLine untereinander und mit den Entwicklern
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:29, edited 3 times in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
beiti
Mitglied
Posts: 268
Joined: Sun 16 Nov 2008 01:48

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by beiti »

Export von Animationen in GIF, WebP und PNG funktioniert jetzt ohne Hindernisse.
Auch der neue Animate-Dialog tut was er soll (ist im Prinzip dasselbe wie 'Web | Ebenen animieren', nur als Dialog).
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

Some time ago transform handle points where changed to flat rectangle look without 3D shadow effect. But same time Curves and Hue Editor tools for active point still use points with legacy 3D shadow effect. Also inactive points in these tools are slightly lighter than transform handles and also far from perfect visibility.
I just wonder why don't use better visible points for these tools?
Is it possible to fix this visual problem somehow and use same look as in transform handles? Or maybe use points look used in Rectify tool? Or use round points similar to vector handles as it was illustrated earlier here viewtopic.php?p=47953#p47953
Image
Image
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:24, edited 4 times in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

12374 "Style" icon used in Layers bottom toolbar in 15x15px size, and same icon source used in tiny Icons indicators 10x10px. Because source of "Style" icon is normal 15x15 instead of oversized 19x19, when resized it produce tiny 8x8px icon size and don't match to other tiny icons.
It it possible to add separate icon source for tiny "Style" indicator or simply somehow adjust it to fit 10 px size?

I also added updated problem description here viewtopic.php?p=48341#p48341
Image
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

In some places some icons are larger sized than other normal icons (see "Missing Icon" icons (those are with red cross)). Problem exists only on macOS. Seems these icons are unusual, because if add them to toolbar - they are always inactive.

Image

Image

Image

Image
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:24, edited 2 times in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

If mouse right click on the multi-adjustment filter in layers list, it is possible to see a list of all the adjustment layers inside that multi-adjustment layer. They are marked with checkmarks that probably should indicate if layer is enabled or disabled. But in reality if i disable filter - all checkmarks are still visible in that menu list.
So is this a bug or those checkmarks placed there for some other purpose?

ImageImage
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:26, edited 2 times in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Tue 20 Jul 2021 20:38, edited 6 times in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:24, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:24, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3929
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by Martin Huber »

JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18 Könnte man beim Öffnen eines RAW Bildes nicht wenigstens die 3 erzeugten Ebenen in eine Gruppe packen. Dann wären die Einstellungen gegen unbeabsichtigte Änderungen geschützt.
Bearbeitet man nicht üblicherweise nach einem Raw-Import die Einstellungen nach? Dann wäre es kontraproduktiv, wenn man die Arbeitsebene mit den Einstellungen in der "Gruppe" des Raw-Bildes versteckt.
JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18Dafür müsste im Programm nichts neu gemacht werden und das wäre auch komplett rückwärts kompatibel.
(Man kann dies sogar über eine Aktion bereits jetzt selbst nachrüsten und diese Aktion in den Einstellungen für den RAW Import aktivieren)

Die Gruppe sollte allerdings gegen versehentliches Betreten, auch innerhalb von Aktionen, geschützt sein und ganz wichtig, vom Programm als Pixelebene betrachtet werden. Leider ist es nämlich so, dass, wenn die aktuelle Ebene eine Gruppe ist, z.b. das Gradationswerkzeug nicht direkt aufgerufen werden kann (es ist ausgegraut).
Du kannst das erreichen, wenn du die Raw-Ebene inklusive der Arbeitsebene mit den Einstellungen in eine Platzhalter-Ebene wandelst. Das geht recht einfach, indem du die beiden Ebenen in der Ebenenliste anwählst und dann "Layout > Platzhalter > Aus Ebene erzeugen" anwählst.
JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18Man kann zwar direkt eine Gradations Arbeitsebene erstellen, diese wird dann aber innerhalb der RAW-Gruppe erstellt :?: . Dies erscheint mir falsch.
Was sollte denn sonst passieren? Es handelt sich um verlustfrei Bildbearbeitung, also muss eine Arbeitsebene angelegt werden. Und die muss entweder innerhalb der Raw-"Gruppe" oder darüber erzeugt werden.
JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18Ohne besagte Gruppierung ist es noch schlimmer, dann wird eine Arbeitsebene innerhalb der Raw-Anpassungen erstellt. Nicht nur wird dann kein Histogramm angezeigt, es funktioniert auch nicht.
Das verstehe ich nicht.
Grundsätzlich ist es so gedacht, dass man die bereits vorhandene Gradation an seine Wünsche anpasst. Wenn man das nicht will, sondern eine neue Arbeitsebene anlegen will, muss diese ganz oben liegen, da eine Arbeitsebene alles bearbeitet, was darunter liegt. Und wenn nur ein Teil des Ebenenstapels darunter liegt, wird auch nur diese Teil bearbeitet.
JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18Ich fände es toll für die Nutzer, wenn bei einem Doppelklick auf diese RAW-Gruppe ein Dialog geöffnet würde,
Mit der obigen Platzhalter-Lösung kannst du "Layout > Platzhalter > Bearbeiten" (ist auch über das Kontextmenü erreichbar) verwenden, um die Raw-Einstellungen nachzubearbeiten.
JulianZI wrote: Wed 16 Jun 2021 10:18der die wichtigen Einstellungen zur Belichtung und Weissabgleich über ein paar Regler mit der bei RAW Programmen üblichen Belegung steuern lässt.
Die Arbeitsebene mit den Einstellungen, die PhotoLine beim Laden einer Raw-Datei anlegt, sollte die üblichen Einstellmöglichkeiten enthalten. Eine grundsätzliche Änderung der Bedienung wird es aber wahrscheinlich nicht geben. Die Arbeit mit Arbeitsebenen ist nun mal die generelle Vorgehensweise in PhotoLine, nicht nur bei Raw-Dateien. Speziell für Raw-Dateien einen neuen Modus und eine neue Arbeitsweise zu entwickeln, lohnt sich für uns nicht.

Martin
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:25, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:00, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:00, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302
Martin Huber
Entwickler
Entwickler
Posts: 3929
Joined: Tue 19 Nov 2002 15:49

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by Martin Huber »

shijan wrote: Sat 19 Jun 2021 23:24 Seems that new Animate Panel don't works yet on macOS. Or am i doing something wrong? I can only do stop/play in preview thumbnail with it.
It works in combination with the Layer List. Selecting a layer will show the corresponding animation frame. Changing an animation option will modify every selected layer.

It might be useful to have a "next layer"/previous layer" in the Animate panel, though.
shijan wrote: Sat 19 Jun 2021 23:24 It also needs English translation.
(...)
I noticed that there is no icon for Animation panel menu, and i was unable to find icon name in Strings.str to add icon manually to PicturesUser.pld. Any suggestion what resource number to use?
It currently uses fix strings. We will change that.

Martin
User avatar
shijan
Mitglied
Posts: 1070
Joined: Mon 23 Dec 2019 15:21
Location: Ukraine

Re: Neue Testversion 22.90b11

Post by shijan »

...
Last edited by shijan on Wed 30 Jun 2021 19:01, edited 1 time in total.
PhotoLine UI Icons Customization Project: https://www.pl32.com/forum3/viewtopic.php?f=3&t=6302