Is the editing and processing LOSSLESS ?

Answers to frequently asked questions about PhotoLine
ollie
Mitglied
Posts: 28
Joined: Thu 28 May 2009 21:31

Is the editing and processing LOSSLESS ?

Post by ollie » Mon 01 Jun 2009 10:57

is the whole workflow lossless when saved to photoline's native format?? so i can enlarge and reduce without any loss??

cheers

User avatar
Hoogo
Betatester
Posts: 3800
Joined: Sun 03 Jul 2005 13:35
Location: Mülheim/Ruhr

Re: Is the editing and processing LOSSLESS ?

Post by Hoogo » Mon 01 Jun 2009 11:39

That depends... A PLD-file can save anything that Photoline can do. That is not "...whole workflow lossless...", it depends on the actions you do if they are lossy or not.

For Bitmaps:
Grabbing a layer at its handles and resizing it is lossless. The other options of the layer-tool like rotate and so on are lossless, too. "Fix layer" will calculate new pixels and turn the changes into permanent, lossy ones.
Using "layer > rescale" is lossy.
"Effects > Distort > Outline warping" is lossless. "Effects > Effects..." and "Effects > 3D-Body" are lossless, too. All other filters/effects are lossy (if I did not miss a lossless one...)

There are more lossless distortions for vector- or textlayers.

podperson
Mitglied
Posts: 35
Joined: Wed 16 Jan 2008 20:13

Re: Is the editing and processing LOSSLESS ?

Post by podperson » Sat 28 Aug 2010 00:36

Also for the fairly important case of editing a RAW image file, the act of importing the file is intrinsically lossy. (So PL does not have a lossless RAW workflow the way Aperture, Lightroom, and even iPhoto do.)

You could apply a bunch of layer effects to an imported RAW image and then reimport the base image, but (AFAIK) Photoline doesn't allow you to import a "linked" image that allows you to reconsider your RAW import options later — which would be a very cool feature to have. (Photoshop lets you import a RAW file as a "Smart Object" and then perform various operations on it and then go back and then tweak your initial import settings.)

bkh
Betatester
Posts: 3601
Joined: Thu 26 Nov 2009 22:59

Re: Is the editing and processing LOSSLESS ?

Post by bkh » Tue 16 Dec 2014 09:55

podperson wrote:Also for the fairly important case of editing a RAW image file, the act of importing the file is intrinsically lossy. (So PL does not have a lossless RAW workflow the way Aperture, Lightroom, and even iPhoto do.)
Just for completeness: PL now (since v. 18, I believe) uses adjustment layers to process raw files, and the other raw settings (demosaicing, white balance, …) are accessible via the attributes of the raw layer.

Cheers

Burkhard.